Vilka lån kan ingå i samlingslån?

Ett samlingslån kan liknas med ett ”kuvert” i vilket man kan stoppa ner många olika sorters skulder. Med ett beviljat samlingslån försvinner de istoppade skulderna direkt (om långivaren eller låneförmedlaren löser skulderna åt dig) eller genom att du löser skulderna på egen hand med lånepengarna.

När vi skriver ”många olika skulder” menar vi allt från privatlån på lite större belopp till avbetalningskrediter på små belopp. Lånen kan vara såväl helt utan säkerhet som med säkerhet, och det enda undantaget är egentligen bolån. Just det faktum att i princip alla krediter och skulder kan bakas in i ett samlingslån är något som inte alla har kännedom om, och därför ska vi i det här blogginlägget lista vad som kan samlas i det kuvert som samlingslånet utgör.

Billigare och enklare med samlingslån

Privatlån

Den gängse uppfattningen är att ett privatlån är ett lån på ett lite större belopp som man enbart kan ansöka om hos en bank. Emellertid är alla lån utan säkerhet i praktiken privatlån (blancolån). Även snabblån är att betrakta som privatlån och detsamma gäller ”hybrider” av mer traditionella snabblån och privatlån, till exempel kvartalslån som du betalar tillbaka på tre till sex månader. Alla privatlån och snabblån kan bakas in i ett samlingslån (som ju i praktiken också är ett privatlån).

Avbetalningsköp

Avbetalningsköp, det vill säga köp av exempelvis vitvaror och hemelektronik på kredit, kan med fördel lösas med samlingslån. Kreditköp och avbetalningsköp är normalt de dyraste krediterna och det är inte bara räntan på skulden som drar pengar från hushållet, utan även aviavgifterna kan vara betungande på sikt.

Kort- och kontokrediter

Kreditkort och kontokrediter kan vara bra att ha som en säkerhet i tider då utgifterna är större än inkomsterna, men de kan också innebära en skuldfälla i det fall du kommer efter med fakturorna. Kreditkortsskulder som byggs upp under en längre tid ger mycket negativa effekter på ekonomin och det kan rekommenderas att du ser dig om efter möjligheter att lösa dessa för att dels få ner kostnaderna, och dels ”komma ikapp” med betalningarna.

Billån

Lån till inköp av fordon för vilket bilen, motorcykeln eller båten utgör säkerhet för kreditgivaren kan föras in i ett hopbakslån. Genom lånet löses helt enkelt skulden till kreditgivaren och återtagandeförbehållet försvinner. Det kan faktiskt finnas goda möjligheter att spara en del pengar på att ”göra om” ett billån till ett samlingslån i form av ett privatlån, och det är en möjlighet du med fördel kan titta på om du tycker att du betalar för mycket på bilen. Att notera är bara att det kan utgå ränteskillnadsersättning om du har fast ränta och vill lösa hela skulden på en gång.