Låneförmedlare

Låneförmedlare är från banker och kreditinstitut oberoende aktörer som kan hjälpa dig att dels hitta ett lån i den storleksklass du önskar, dels förhandla fram den bästa möjliga räntan på lånet. Det blir allt vanligare att privatpersoner som har behov av att teckna ett privatlån, antingen för konsumtion eller för att samla dyra lån, vänder sig till låneförmedlare eftersom det helt enkelt är smidigt och många gånger också är den billigaste lösningen.

Fördelar med låneförmedlare

Att leta reda på ett privatlån som kan användas för att samla dyra krediter och smålån är en lite knepig uppgift. Det krävs för det första en del jobb från din sida. Du måste på egen hand kontakta flera banker och andra långivare inom blancolån för att inhämta erbjudanden. För det andra uppstår automatiskt nackdelen att du i ditt detektivarbete drar på dig kreditupplysningar. För varje ansökan måste nämligen en kreditupplysning göras och med ett större antal förfrågningar hos kreditupplysningsföretagen finns risken att din kreditvärdighet minskar. För det tredje svävar du alltid i ovisshet om huruvida du får den bästa (den lägsta!) räntan eller inte.

Dessa tre nackdelar elimineras helt om du anlitar en låneförmedlare. Du behöver bara göra en enda ansökan och du ”drabbas” bara av en enda kreditupplysning. I tillägg är du i praktiken garanterad att bli erbjuden den lägsta räntan utifrån dina ekonomiska förutsättningar. En ytterligare fördel med att vända sig till en låneförmedlare för privatlån som kan användas för att samla lån är att du inte sällan slipper uppläggningsavgiften för lånet.

Så här fungerar tjänsten låneförmedling

Låneförmedlare fungerar som mellanhänder mellan privatpersoner i behov av lån och banker/kreditinstitut som erbjuder privatlån. Affärsmodellen innebär inga extra kostnader för dig som privatperson utan de intäkter en låneförmedlare får in är i form av provision från långivarna. På så sätt fungerar en låneförmedlare ungefär som en fastighetsmäklare. Det är helt enkelt säljaren (en bank som ger ut ett lån säljer ju i princip lånet till låntagaren) som får betala för låneförmedlarens/mäklarens tjänster.

Låneförmedlarens uppgift är att matcha önskemål om lån med erbjudanden från de banker och kreditinstitut man samarbetar med. Det görs via följande steg:
1. Den potentiella långivaren skickar in en ansökan
2. Låneförmedlaren gör en kreditkontroll utifrån en kreditupplysning
3. Låneförmedlaren skickar ut förfrågan till utvalda långivare
4. De långivare som kan erbjuda privatlån utifrån låntagarens ekonomiska situation skickar erbjudanden till de potentiella låntagarna.

Om du behöver ett privatlån, till exempel för att samla lån, har du alltså två uppgifter när du anlitar en låneförmedlare. Din första uppgift är att skicka in din ansökan och den andra uppgiften är att välja bland de erbjudanden du presenteras för. Är du inte nöjd med erbjudandena behöver du givetvis inte teckna något lån.

Låneförmedlarens roll i processen är egentligen över efter att förfrågan har skickats till långivarna. Själva låneavtalet ingås nämligen alltid mellan låntagaren och långivaren. Emellertid har de flesta låneförmedlare en kundtjänst som alltid finns tillgänglig. Normalt är att varje låntagare får en kontaktperson hos låneförmedlaren och den här kontaktpersonen kan hjälpa till med allt det praktiska som krävs för att lånet till slut ska betalas ut.

Samla lån med låneförmedlare

Många låneförmedlare har ett särskilt fokus på samlingslån och erbjuder låneprodukter som är skräddarsydda för dem som vill samla dyra lån och krediter i större lån för att få ner månadskostnaderna. Efterfrågan på samlingslån blir allt större så det är naturligt att denna produkt idag är mer eller mindre standard hos låneförmedlarna.

Vill du samla lån anger du detta direkt vid ansökan. Det finns normalt en ruta som du kan kryssa i om du vill ansöka om ett samlingslån i form av ett blancolån. Gör du det kommer du att få ange totalsumma för hur mycket du behöver för att lösa dina lån. Låneförmedlaren går sedan vidare med ditt ärende till de långivare som kan erbjuda dig ett samlingslån.

Får du ditt samlingslån beviljat är det i regel så att alla dina lån kan lösas automatiskt. Du behöver alltså inte själv betala in den återstående skulden på smslån, kreditkortskulder, med mera.

Låneförmedlare och betalningsanmärkningar

Genom att gå via en låneförmedlare blir det enklare att få låneerbjudanden trots att du har betalningsanmärkningar, detta tack vare att de flesta låneförmedlare samarbetar med ett par eller fler banker som kan acceptera ansökningar från personer med anmärkningar.

Kraven för att kunna samla lån trots betalningsanmärkningar är egentligen inte tuffare än vad som gäller om din kreditvärdighet är god. Du får emellertid vara beredd på att betala mer i ränta och dessutom finns maxtak. Normalt kan du inte låna mer än 150 000 kr. Maxbeloppet bestäms emellertid givetvis av hur din ekonomi ser ut i övrigt.