Den informella 90-procentsregeln för privatlån

samla lånNär du tar ett privatlån för att samla lån och krediter och därigenom minska dina månadskostnader är det stor sannolikhet att lånebeloppet blir av det större slaget. Har du ett billån, ett par blancolån och ett par kreditkortsskulder blir det totala belopp du behöver låna för att lösa skulderna förmodligen sexsiffrigt.

För privatlån finns en slags informell regel hos de flesta långivare som lyder att man ska iaktta stor försiktighet när det handlar om att bevilja lån som uppgår till 90% eller mer av den sökandes årsinkomst efter skatt, detta oavsett hur stabil den sökandes ekonomi är. Översatt i kronor och ören ger procentsatsen på en inkomst av exempelvis 250 000 kr att lånebeloppet helst inte ska överskrida 225 000 kr. Tjänar du 350 000 kr blir låneutrymmet på motsvarande sätt 315 000 kr.

När vi skriver ”lånebeloppet” syftar vi på det sammanlagda värdet av dina lån utan säkerhet. Samlar du precis alla blancolån i ditt hopbakslån är siffrorna ovan helt aktuella. Inkluderar du emellertid inte alla blancolån i din ansökan om att samla lån kommer låneutrymmet att bli mer begränsat. Detsamma kan gälla om du har bolån. Låneförmedlaren och långivarna tittar helt enkelt på din skuldsättningsgrad totalt i förhållande till din disponibla inkomst.

Ansök med medsökande

Visar det sig att det belopp du behöver låna närmar sig vad du tjänar totalt efter skatt under ett år kan du undersöka möjligheten att ansöka med medsökande. Det gör i sig inte att 90-procentsregeln är ur spel, men de flesta långivare blir mer välvilligt inställda till att erbjuda lån om det är mer än en person som är betalningsansvarig. Du kan enkelt ansöka med medsökande hos alla låneförmedlare.

En annan möjlighet är att ansöka med borgensman, det vill säga en person som kan träda i ditt ställe om du inte har möjlighet att betala lånet. Med en borgensman får långivaren en faktisk säkerhet för sin långivning och det är mycket gynnsamt för dina chanser att få lån.