Konsumentkrediter

Ett företag som säljer produkter eller tjänster strävar efter att attrahera så många som möjligt till att bli kunder. Av den anledningen är det viktigt att kunna erbjuda många olika betalningsmetoder och när det gäller varor och tjänster som betingar lite högre priser är det avgörande att företagen kan erbjuda kunderna möjlighet att handla på kredit genom så kallat avbetalningsköp.

I många fall kan ett avbetalningsköp vara en ganska förmånlig affär. Visserligen är det alltid billigare att betala kontant, men bara för att det handlar om ett kreditköp innebär inte det att räntor och avgifter skjuter i höjden. Normalt försöker företagen arbeta med långivare och kreditbolag som har förmånliga villkor i syfte att kunna presentera de bästa möjliga erbjudandena till sina kunder. Idén med avbetalningsköp är ju att möjliggöra att en kund köper en produkt som han eller hon inte har råd att betala kontant. Att då erbjuda förmånliga villkor vad gäller exempelvis räntor och avgifter är viktigt för att kunna vidmakthålla och även öka försäljningen.

Tänk på det här

Det finns emellertid även gott om exempel på krediterbjudanden i butik som har riktigt dåliga villkor för låntagaren, så det gäller att ha de kritiska glasögonen på sig. Om du står i valet och kvalet kring såväl varan/tjänsten i sig som konsumentkrediten som är kopplad till köpet gör du klokt i att fundera lite kring nedan tre frågor.

  • Är den här produkten/tjänsten verkligen ett bra köp, eller borde jag avstå helt? Finns det en billigare lösning som jag har råd att betala kontant?
  • Är det nödvändigt att köpa den här produkten just nu, eller borde jag vänta och spara ihop pengarna i stället?
  • Hur förmånligt kan det här kreditavtalet sägas vara jämfört med andra lån och krediter som jag har möjlighet att teckna?

Det finns idag ett mycket stort utbud av konsumentkrediter som kan tecknas i samband med köp av en vara eller tjänst; allt från klassiska billån till mer moderna saker som lån för att betala för medicinska ingrepp på privatklinik.

Konsumentlån

Utöver avbetalningar och krediter finns det enkla konsumentlån att ansöka om. Till dessa räknas bland annat snabblån och privatlån, varav snabblån är den vanligaste låneformen som benämns som konsumentlån. Låneformen kallas även och oftare för smslån och har i begynnelsen en egen innebörd. Ett smslån har som syfte och egenskap att ansökas via en mobiltelefon, genom att skicka ett sms till långivaren. Ett skickat sms kan antingen användas för att direkt ansöka och/eller för att legitimera sig, i de fall man har ett registrerat mobilabonnemang.

Med konsumentlån menas att det är ett lån för konsumenter, alltså privatpersoner. Egenskaperna för snabblån är att lånebeloppen är relativt små och återbetalningstiden kort. Det är alltså ett lån för dem som behöver ett mindre lån. I normalfallet är högsta möjliga lånesumma 20 000 kr.