Tips för att betala av skulder

tips för att minska skulderDe flesta av oss har skulder av olika slag. Har du studerat på högskola eller universitet är chansen stor att du har samlat på dig några hundra tusen i studielån och bor du i eget småhus eller i en bostadsrätt har du förmodligen finansierat köpet med lån. Och hur är det med bilen – är den helt betald? Förutom dessa större poster har många av oss också privatlån vi betalar av på månadsvis och kanske också småkrediter i form av snabblån och kreditkortsräkningar.

En del personer kan känna att det aldrig finns någon ände på räkningarna och avbetalningarna, men genom att ta små steg i taget går det att gå från att ha en stor skuldbörda till att så småningom bli mer eller mindre fri från de månatliga betalningarna. Det är en process som kan vara besvärlig och tålamodskrävande, men att uppnå ett läge där du har mer pengar över och en mindre stressfri vardag är väl något att sträva efter?

Tre vägar till mindre skuld

Det går att komponera mycket invecklade strategier för processen att bli skuldfri, men i grund och botten handlar allt om tre vägar, nämligen:

  • Dra inte på dig mer skuld
  • Spara/tjäna och betala mer på skulderna
  • Slå ihop lån

Ett säkert sätt att misslyckas med uppgiften att minska skulderna är att dra på sig mer skuld. Det spelar ingen roll när i processen för att bli skuldfri du tar ett nytt lån eller köper något på avbetalning och själva summan är också oviktigt – det är i stället själva handlingen som är avgörande. Det första tipset är enligt många experter det viktigaste och det tror vi nog att du kan hålla med om.

Övriga två tips handlar om hur du hanterar den skuldsättning du har för tillfället. Det gäller både att betala mer och betala mindre! Du betalar mer för att du ska få skulderna att minska i snabbare takt och du kan ordna så du betalar mindre totalt sett genom att samla dyra lån i större lån för vilka du får en bättre ränta.

När det handlar om att få ner skulderna kan du betala av mer om du får mer inkomster och/eller spenderar mindre av hushållsbudgeten på andra saker. Några tips är:

  • Säg upp abonnemang
  • Storhandla
  • Dela ut reklam/tidningar
  • Jobba några extra timmar i månaden på ditt vanliga jobb
  • Ha en köpfri månad.

Det du sparar/tjänar använder du med fördel direkt för att göra extra betalningar på dina skulder. Ett extra tips: betala av på den dyraste skulden först!

Effekter av att spendera mindre/tjäna mer

Exempel 1: Betalar du 400 kr i månaden för ett TV-abonnemang blir kostnaden per år 4800 kr. Det kan räcka en bra bit för att betala av till exempel ett privatlån i förtid.

Exempel 2: Ser du till att verkligen hålla i pengarna en månad och bara köpa mat (storhandla!) och det allra nödvändigaste kan du förmodligen spara några tusenlappar som du direkt kan överföra till kreditgivaren där du har ditt billån.

Små eller mycket små uppoffringar ger över tid mycket stora effekter och följer du bara din plan kan du på ganska kort tid se att din skuldsättning och därmed också dina löpande kreditkostnader sjunker.