Blancolån

Blancolån är namnet men fler och fler kallar det för privatlån. Blancolånet har blivit vanligare eftersom vem som helst kan få låna pengar till vad de vill utan att behöva lämna någon säkerhet för lånet. Det är vanligt att man kan låna från 5000 till 500.000 kronor till en ränta från 3 procent till 22 procent. Från 1:a September 2018 gäller ett tak som begränsar räntesatsen till maximalt 40 procentenheter högre än referensräntan.

Gå till www.lånapengar.com/blancolån för att jämföra blancolån och se alla långivare som finns att vända sig till.

Stor mängd pengar

Om man har en bra ekonomi, inga betalningsanmärkningar och en fast inkomst på minst 100.000 kronor per år så har man större chanser till lägre ränta och månadskostnad. Skulle man ha betalningsanmärkningar, skuldsaldo hos kronofogden eller ostadig inkomst så kan man få svårt att få ett lån beviljat. Men om du får ett lån beviljat så kommer det med största sannolikhet vara till högre ränta. Om man inte har en stabil ekonomi så ökar risken från långivaren att låna ut pengar och då kommer en dyrare ränta och månadskostnad att krävas av låntagaren.

Fördelar med blancolån:

 • Man kan låna pengar till precis vad du vill. Med ett blancolån öppnas möjligheterna upp för dig och man kan investera eller använda pengarna till vad man vill.
 • Det krävs ingen säkerhet för lånet
 • Det är enkelt och snabbt med blancolån. Man ansöker online på bankernas sidor och det innebär att man kan sitta var som helst och skicka en ansökan. Man använder sitt BankID för att signera ansökan. BankID gör det enkelt för bankerna eftersom de får en bekräftelse att det är rätt person.
 • Snabba svar. Man får oftast svar på ansökan bara inom några minuter och slipper krångliga processer och väntetider.
 • Lätt att hitta bästa lånet. Innan man ansöker så är det bra att jämföra olika banker och se vem som har det bästa lånet.
 • Flexibla betalningslösningar. Många banker har ett antal avgiftsfria månader. När man vill betala in mer på lånet så går det bra man kan även betala av hela lånet när som helst.
 • Kontantinsats till bostad. Om man inte har kontantinsatsen vid bostadsköp finns det en möjlighet att ta ett blancolån för att täcka detta.

Nackdelar

 • Räntan är högre än för lån med säkerhet Eftersom bankernas säkerhet minskar så ökar räntan för låntagarna
 • Räntan kan variera väldigt mycket beroende på bolag, vilken inkomst man har, tidigare lån, betalningsanmärkningar med mera.
 • Risk för överbelåning och risk att man får större kostnader än vad man har råd till.

När ska man avstå från ett blancolån?

Avstå från ett blancolån när du vet att du inte kommer att kunna betala tillbaka lånet. Väljer man att ansöka om lån fast man inte har råd att betala tillbaka så är risken stor att man hamnar hos inkasso och sedan vidare till kronofogden. Detta kan ge betalningsanmärkningar som följer en i tre år. Under dessa år blir det mycket svårt att ansöka om lån, hyresrätt, avbetalningar och så vidare.

När är blancolån ett bra alternativ ? Lån förknippas med negativitet och risker att vara skuldfri värderas bättre och ekonomi värderas då högre. Överlag är det bra att undvika lån men samtidigt är det väldigt svårt att gå genom livet utan några lån. Lån är en normal del av en vanlig privatekonomi. Men det gäller såklart att ta rätt typer av lån, att man lånar av rätt skäl och att man sköter sina lån. När man lånar ska man göra det när förutsättningarna är rätt. Det ska finnas ett bra skäl till varför man tar ett lån. Men att ta ett lån för att man vill shoppa är inte ett bra val. Man ska undvika lån som inte är nödvändiga. Tar man onödiga lå så riskerar man sin ekonomi i onödan.

Räkna på lån

Vad ska man tänka på när man väljer lån?

Det är viktigt att jämföra olika lån hos olika banker för att göra detta kan man använda olika låneförmedlare. Hos låneförmedlare så tas bara en kreditupplysning och många banker har möjlighet att erbjuda lån utifrån de uppgifter man har gjort i sin ansökan.
Innan man ansöker så ställ dig själv frågorna:

 • Är lånet nödvändigt ?
 • Hur mycket behöver jag låna ?
 • Kan jag betala tillbaka ? Vad händer om du förlorar jobbet eller blir sjuk?
 • Hur mycket har du möjlighet att betala tillbaka varje månad?
 • Vilka krav har de olika bankerna ?

Medlemslån hos fackförbund

Om du är medlem i ett fackförbund kan det vara en idé att kontrollera om ditt fack har samarbete med en eller flera långivare. Inte sällan kan du nämligen få mer förmånliga villkor genom att gå vägen via fackförbundet när du behöver ta ett lån utan säkerhet. Du kan hitta mer information på vår sida om fackliga medlemslån. Taket för ett fackligt medlemslån utan säkerhet brukar ligga någonstans mellan 200 000 kronor och 350 000 kronor.