Kreditkort

För dig som kontinuerligt vill ha möjlighet att ta små, kortfristiga lån kan kreditkortet vara ett bättre alternativ än lånetyper som snabblån och privatlån på mindre belopp. Med ett kreditkort får du en löpande kredit som du utnyttjar när du vill och om du betalar tillbaka det belopp som du har utnyttjat på ett visst angivet förfallodatum behöver du inte betala ränta. Vissa kostnader finns emellertid, såsom till exempel årsavgifter och eventuella aviavgifter.

Hur pass dyrt ett kreditkort blir, varierar mycket beroende på faktorer som korttyp, kreditavtal och hur du sköter din kredit. Ansök om kreditkort som passar dig och din vardag och var noga med att jämföra villkor, bonusar och avgifter innan du väljer. Det kan vara väldigt stora skillnader mellan kreditbolagen vad gäller avgifter, bonusar och erbjudanden. Väljer du rätt kort kan det göra stor skillnad för din privatekonomi!

kreditkort

Räntefri kredit

Det finns kreditkort med låg fast avgift som även ger dig möjlighet att låna helt utan ränta så länge du betalar hela räkningen i tid, och en sådan kredit kan givetvis bli billig för den som sköter den. Dessutom brukar många kreditkortsföretag ge sina kunder möjlighet att ansöka om en eller två betalningsfria månader. Sistnämnda är ett alternativ som kan ge en livlina genom svåra perioder, till exempel om man vill acceptera ett jobb på ny ort men blir sittande med dubbel hyra i tre månader. Ett annat bra läge att utnyttja en räntefri period är under julhandeln, eller strax därefter, när ekonomin är som mest ansträngd. Denna typ av flexibilitet saknas i regel för betalkort, som är ett mer statiskt betalningsmedel.

En betalningsfri månad innebär att man inte behöver göra någon inbetalning just den månaden. Ränta läggs emellertid till skulden och månadsbetalningen skjuts framåt så att den totala återbetalningstiden blir längre. På lång sikt är betalningsfri månad alltså inte fördelaktigt, men i ett kortare perspektiv kan möjligheten att slippa en betalning vara en bra lösning i tuffare ekonomiska lägen. Att ha möjligheten till en flexibel betalningstid tillåter dig dessutom att agera mycket friare och kan leda till en bättre dynamik och balans i vardagsekonomin.

Bonuspoäng och förmåner

Det finns fler fördelar med kreditkort än bara det faktum att man kan skjuta på betalningarna. Majoriteten av kreditkorten är anslutna till olika bonusprogram och det är dessutom inte ovanligt att kortutgivarna samarbetar med andra företag inom resor, telekom, försäkringar och liknande. Kort sagt finns en rad förmåner att ta del av med ett kreditkort.

När det gäller bonuspoäng finns ett par varianter. En del kortutgivare samarbetar enbart med en viss aktör och alla köp som görs med kortet ger då poäng som kan lösas in mot fördelar enbart hos just denna. Andra kortutgivare ger i stället sina kunder en bonus i rena pengar på alla inköp. På så sätt får kunderna i princip en liten rabatt på varje köp som görs med kortet.

En annan förmån med kreditkort handlar om köp av resor. Köp med kreditkort innebär för det mesta att en lite mer omfattande reseförsäkring än den som följer av hemförsäkringen automatiskt kopplas på. En reseförsäkring är en enorm fördel om det skulle ske något innan, under eller direkt efter resan. Med en allomfattande reseförsäkring kan du njuta av semestern i lugn och ro utan att behöva fundera på några andra omständigheter runtomkring.

Flexlån och kreditkonto

Ett alternativ till kreditkort är den låneprodukt som lite slarvigt brukar kallas flexlån. En mer korrekt och använd benämning är dock kreditkonto. Denna typ av kredit bygger i grunden på samma koncept som kreditkortet, det vill säga att kunden är fri att utnyttja en kreditram hur han eller hon vill, men det finns inget fysiskt kort kopplat till krediten. Med en beviljad kreditram för ett flexlån får du tillgång till ett konto på nätet och vid behov av ett tillskott till kassan gör du helt enkelt ett vanligt uttag.

En stor fördel med att ha ett kreditkonto är att du som konsument har vetskapen om att du har tillgång till ett reservkapital, om så skulle behövas. Pengarna är dessutom tillräckliga direkt när du behöver dem, det är inga långa ledtider eller dylikt som det kan vara när man ansöker om ett privatlån hos en bank eller annan långivare. Kreditkontot är tillgängligt för dig när du vill. Du betalar dessutom bara ränta på det belopp som du faktiskt utnyttjar varje månad. Med det sagt så betalar du ingenting om du inte använder kreditkontot. Det är alltså att se som en monetär reserv som kan användas när som helst.

Viktigt att betala i tid

Oavsett vilken kreditperiod du har och vilken ränta som utnyttjad kredit löper med är det alltid viktigt att betala kreditkortsräkningarna i tid. Vid försenad betalning börjar en normalt förhållandevis hög ränta att ticka på skulden. Denna ränta benämns vanligtvis som dröjsmålsränta, ett begrepp som du förmodligen kommer se vid flera tillfällen. Dessutom tillkommer kreditkortsavgifter och eventuellt också inkassoavgifter. Hamnar du hos inkasso är det av yttersta vikt att du reglerar skulden omgående. Det finns ingen anledning till att dra ut på betalningen om du har pengar till det. Betalar du inte heller till inkasso så kommer ditt ärende att skickas vidare till Kronofogden. Kronofogden är den myndighet i Sverige som ansvarar för skulder och skuldindrivning. Detta innebär att Kronofogden har ett stort mandat och långtgående behörigheter samt befogenheter att agera för att få in betalningen för din skuld. Det kan i värsta fall sluta med att du som gäldenär tvingas leva på existensminimum, ett oerhört lågt belopp, för att kunna betala in så mycket som möjligt till Kronofogden i syfte att reglera skulden. En liten skuld kan alltså snabbt bli riktigt stor vid försenad betalning.