Steg-för-steg: Så samlar du dina lån

Det är inte ovanligt att ha mer än ett lån – det kan vara allt från snabblån och bolån till nyttjade krediter och delbetalningar. Genom att samla alla lån och krediter till ett enda stort lån finns det i regel pengar att spara. Dels genom att du kan få ett lån med lägre ränta och eftersom många av lånen har aviavgifter som du får betala för varje kredit. Vi går i denna artikel därför igenom steg för steg hur du går tillväga för att samla dina lån och ta del av dess fördelar.

Steg 1 – Gå igenom din ekonomi

Till att börja med behöver du gå igenom dina finanser för att se hur många lån och krediter du har i nuläget som du vill slå ihop. När du tagit fram allt och har en övergripande bild, räknar du ihop den totala skulden. Det vill säga hur mycket pengar är du skyldig alla kreditgivare totalt?

Det är denna summa du behöver låna för att kunna samla dina krediter till ett stort privatlån. Du använder sedan pengarna från det nya lånet för att lösa alla dina mindre lån och krediter.

Förutom att det oftast blir billigare för dig att samla dina lån hos en och samma aktör, sparar du också tid och energi. Det eftersom du bara behöver betala en räkning istället för flera olika.

Steg 2 – Ansök hos långivare eller låneförmedlare

Nu är det dags för dig att söka samlingslånet. I detta skede kan du välja mellan att ansöka direkt hos en specifik långivare eller så väljer du att skicka in ansökan via en låneförmedlare.

Väljer du det senare alternativet, som vi rekommenderar, får du i regel låneerbjudanden från flera olika långivare och du väljer det lån som är mest fördelaktigt. Det vill säga, det med lägst ränta och bäst villkor. Det lönar sig i regel alltid att jämföra på detta sätt innan du lånar.

Steg 3 – Lös dina gamla lån med det nya

Vissa långivare är specialiserade på att samla lån och hjälper dig lösa dina tidigare krediter, så du slipper göra det själv. Det är dock inte svårare än att du vänder dig till alla kreditgivare där du har en aktiv skuld och ber att få betala tillbaka i förtid med hjälp av pengarna från ditt lån.

Tänk på att stämma av den exakta summan med dina olika kreditgivare om du betalar på egen hand. Detta eftersom den totala summa som står angiven på exempelvis din senaste faktura, inte alltid stämmer med den totala summa du faktiskt är skyldig idag. Det beror på att många långivare beräknar räntan fram till den exakta dagen din inbetalning görs.