Superräntorna snart ett minne blott

Det finns tydliga indikationer på att ”superräntorna” för lån successivt kommer att normaliseras. Med en god ekonomi går det fortfarande att bli erbjuden historiskt mycket låga räntor på de flesta typer av lån, men snitträntan för blancolån är otvivelaktligen på väg uppåt. Om du går i funderingar kring att göra en insats för att få ner lånekostnaderna genom att samla lån kan det därför vara klokt att göra slag i saken inom kort. Vi har tidigare tittat på den generella effekten av kommande höjningar av reporäntan. Här ska vi komplettera det resonemanget med något kring förändringar i enskilda långivares erbjudanden.

Högre minimiräntor

Många långivare med blancolån i portföljen har under flera år i sin marknadsföring angett att man kan erbjuda räntor på ner mot 3%. De senaste månaderna har det dock skett en klar förändring i marknadsföringen och många långivare har adderat både en och två procentenheter. Bank Norwegian är ett exempel. Den tidigare lägstaräntan på 4,99% är nu i förköpsinformationen ersatt av räntesatsen 8,99%.

En annan nyhet vi kan passa på att nämna kring just Bank Norwegian, är att ansökningar från dem som är under 23 år inte längre kan beviljas. Vanligtvis är minimiåldern för blancolån 18-20 år.

Lendo, som är den ledande låneförmedlaren, har också gjort revideringar i sitt erbjudande. Det gäller då inte minimiräntan, eftersom dess storlek är avgörande av vad de till Lendo anslutna långivarna kan erbjuda, utan det handlar om de räkneexempel för typiska lån som presenteras. Tidigare kunde räkneexemplen utgå från nominella räntor på under 4%, men numera är siffror på 5-6% betydligt mer vanliga. Eftersom Lendo är låneförmedlare för ett tjugotal långivare är detta ett tydligt tecken på att långivarkollektivet som helhet inte är lika generösa som tidigare.

Även de maximala räntorna höjs successivt

Varje långivare erbjuder ett ganska stort spann mellan den lägsta respektive den högsta räntan som kan erbjudas. Eftersom långivarna gärna vill hålla detta spann intakt innebär en höjning av den lägsta möjliga räntan också att den högsta räntan klättrar uppåt. Det finns emellertid också tecken på att den högsta räntan drar iväg, detta om vi tittar på ett snitt bland långivare. Det torde bero på att det är fler långivare som har börjat bli mer generösa med att erbjuda lån till personer som har en lite sämre ekonomi, och till exempel har betalningsanmärkningar.