Samlingslån utan UC

Samlingslan-uc

Den som har många lån och krediter att betala av på har också en större mängd omfrågningar hos kreditupplysningsföretagen. Just en större mängd ärenden hos exempelvis UC kan samtidigt vara ett hinder för den som vill ansöka om att samla lån för att sänka månadskostnaderna och bli skuldfri snabbare. Frågan är då om det går att samla lån utan UC? Svaret på frågan är både ja och nej. Läs vidare för att få mer information kring samlingslån utan UC.

Privatlån för att lösa krediter

Många långivare för privatlån vänder sig alltid till Upplysningscentralen (UC) för att inhämta information om inkomst, befintliga krediter, betalningsanmärkningar, med mera. Det är dock långt ifrån alla som gör det, och det är inte svårt att hitta en bank, ett kreditbolag eller ett finansbolag som anlitar något av de andra kreditupplysningsföretagen för den information som behövs för kreditkontrollen.

Väljer du en långivare som använder exempelvis Soliditet, Creditsafe eller Bisnode kan du hos den aktören alltså ta ett samlingslån utan UC. Du ansöker om lånet på samma sätt som du skulle göra för ett ”vanligt” privatlån. När du sedan får det utbetalat löser du dina krediter och smålån. Kvar återstår att betala på ett enda lån och förmodligen har du en rejält mycket lägre ränta på detta än vad du hade på småkrediterna. En del långivare kan också hjälpa dig med att rent faktiskt och praktiskt lösa krediterna. Det kostar dig inget extra.

Alla låneförmedlare tar UC

Det finns idag närmare ett tiotal låneförmedlare, det vill säga finansiella aktörer som fungerar som förmedlare av lån mellan banker/kreditbolag och privatpersoner. Alla dessa använder sig av Upplysningscentralen för de obligatoriska kreditupplysningarna. Det går alltså inte att gå via en låneförmedlare om du vill samla lån utan UC.

Att låneförmedlarna vänder sig till just denna aktör beror på två saker. För det första har Upplysningscentralen utarbetat en skräddarsydd tjänst för låneförmedlare. Tjänsten innebär att det tas just endast en kreditupplysning (vilket ju är en stor fördel med låneförmedlare). När respektive potentiell långivare tar del av kreditinformationen uppstår endast en så kallad omfrågandekopia. Många som vänder sig till låneförmedlare blir lite chockade när det dimper ner ett par eller fler omfrågandekopior i brevlådan, men dessa är alltså inte bevis på att flera kreditupplysningar har gjorts, utan endast kopior på omfråganden.

För det andra är Upplysningscentralen den säljare av kreditinformation som har den mest kompletta samlingen ekonomiska uppgifter. För att låneförmedlarna ska kunna presentera det bästa möjliga underlaget till de potentiella långivarna krävs en komplett bild av din ekonomi. Därför används Upplysningscentralen.