Vilka kostnader tillkommer för ett samlingslån?

kostnader i samband med att samla lån

En fråga som är ständig aktuell och som ni besökare till Samlalån.se ofta ställer är vilka kostnader som ett samlingslån kan ge upphov till. Att samla lån är i grunden en besparande åtgärd, men det finns tillfällen då det tillkommer kostnader. Att du redan innan du ansöker om ett samlingslån får en överblick av vilka skeden i processen som kan kosta en slant är viktigt, inte minst eftersom du då kan undvika att drabbas av negativa överraskningar. I den här artikeln kan du läsa om typiska kostnader.

Kostnad för att byta bank

Ett privatlån löper alltid med rörlig ränta och det går alltid att amortera extra samt slutbetala lånet när som helst under löptiden. Om du byter bank för ett privatlån innebär detta att den gamla långivaren inte kan kräva så kallad ränteskillnadsersättning. Denna typ av ersättning är förbehållen förtidig återbetalning av lån som löper med bunden ränta, såsom exempelvis bundna bolån.

Kostnad för ansökan

Att ansöka om ett privatlån för att samla lån är alltid kostnadsfritt. När lånet blir beviljat kan du dock behöva betala en avgift, normalt en så kallad uppläggningsavgift. Spannet mellan lägsta respektive högsta avgift är ganska stor och i skrivande stund är lägsta möjliga uppläggningsavgift 195 kr medan högsta är 995 kr. Det är självklart en fördel ju lägre kostnaden är, men det gäller samtidigt att räkna med övriga villkor, med den effektiva räntan som viktigaste faktor.

Kostar det att använda en låneförmedlare?

En låneförmedlare tar aldrig ut en avgift av dig som sökande för handläggningen av din ansökan. Det är helt enkelt gratis att både skicka in din låneansökan och sedan ta del av de erbjudanden du presenteras för. Den faktiska långivaren kan emellertid ta ut en uppläggningsavgift (se ovan).

Behöver jag betala för att långivaren löser in mina gamla lån?

En ganska stor andel av banker och kreditinstitut som erbjuder samlingslån som privatlån erbjuder sig att ordna med alla återbetalningar av de lån och krediter som är tänkta att rymmas i samlingslånet. Det är en mycket fiffig tjänst som verkligen förenklar för dig, men frågan är om den kostar extra? Det tillkommer aldrig någon specifik kostnadspost för inlösen av befintliga krediter och smålån, men viktigt att känna till är att priset för tjänsten delvis kan vara inbakad i uppläggningsavgiften. Är uppläggningsavgiften av det högre slaget kan det vara så att en kostnad för tjänsten finns inbakad.