Samlingslån – ett alternativ för alla

samlingslan-privatlan

Samlingslån för att konsolidera flera skulder i ett enda privatlån började komma på tapeten för ett par år sedan. Ända sedan begynnelsen har konceptet framför allt marknadsförts som ett sätt för personer med en salig samling krediter och smålån till ett sammanlagt ganska stort belopp att få ordning på ekonomin. Det är bara att titta på ett avsnitt av Lyxfällan för att se hur långivarna själva har tänkt att lånen ska användas.

Som utomstående är det lätt att tänka att samlingslån måste vara på större belopp, och då menar vi i storleksordningen 100 000 kr eller mer. Det är möjligt att lånetypen faktiskt åtnjuter en mindre popularitet än den kanske borde på grund av den här uppfattningen.

20 000 kr är minimum

Ett samlingslån är egentligen ett typiskt privatlån. Det handlar alltså om ett lån utan säkerhet för vilket du betalar en individuell ränta som bestäms utifrån din betalningsförmåga och din kreditvärdighet. Att lånet är ett privatlån betyder också att lägsta möjliga lånesumma i praktiken är 20 000 kr, så om du vill lösa lån och krediter med ett billigare lån ”räcker” det således att du har just minst 20 000 kr i skulder som du betalar av på.

För att verkligen poängtera att du kan ansöka om ett samlingslån, trots att du inte är skuldsatt upp över öronen och betalar en mycket stor del av din disponibla inkomst i bara räntor, kan vi titta på några uppgifter kring låneansökningar hos Lendify. Den här aktören är en samlande kraft som sammanför långivare i form av privatpersoner och låntagare. För att långivarna ska kunna använda sajten som plattform för utlåning krävs givetvis att respektive låneansökan presenteras i mer detalj och det gör att hela lånestocken blir transparent.

52 000 kr är genomsnittet

Om vi gör ett nedslag i lånestocken per den 30 juni finner vi att snittet för lånebelopp bland dem som ansöker om lån för skuldkonsolidering (samla lån) är 52 000 kr. Det lägsta beloppet per den 30 juni ligger på 15 000 kr och det högsta på 125 000 kr.

Det är givetvis långt ifrån klart att Lendifys siffror ska utgöra något slags mått för alla lån hos alla banker och kreditinstitut, men uppgifterna synes vara åtminstone skapligt representativa. Det genomsnittliga lånebeloppet för ett samlingslån är helt enkelt lägre än vad man kan tro.