Hur mycket kan du spara – några räkneexempel

räkneexempel samlingslån

Att samla lån och därigenom både kunna sänka lånekostnaderna varje månad och bli skuldfri snabbare är verkligen på tapeten just nu. Det är för övrigt därför den här webbplatsen finns. Syftet är att presentera en guide till samlingslån för att du som skulle vilja/har behov av att konsolidera skulder ska kunna göra det på det enklaste och mest fördelaktiga sättet.

I marknadsföring målas i ganska breda penseldrag upp att det går att spara/tjäna mycket pengar både på kort och lång sikt genom att samla lån i hopbakslån eller konsolideringslån. Det är dock inte lika klart vad effekten verkligen kan bli. I den här artikeln ska vi presentera ett par räkneexempel för att illustrera möjlig besparing via samlingslån. Vi utgår från att du har ett större antal krediter av typen snabblån, avbetalningsköp och privatlån. Notera att exemplen är mycket förenklade. Du ska också vara medveten om att den exempelränta (7,20% i effektiv ränta) vi har valt kan vara både högre och lägre än den du erbjuds.

Exempel 1 – 100 000 kr i smålån och krediter

Du har totalt 100 000 kr i lån som du betalar av på varje månad. Den genomsnittliga återstående återbetalningstiden är tre år och den genomsnittliga räntan är 15%. Väljer du att ansöka om ett privatlån för att lösa de dyrare krediterna, och för att få ett enda lån att betala av på, kan du totalt under tre år spara närmare 14 000 kr i räntebetalningar. Per månad blir skillnaden mellan att fortsätta som vanligt och att samla lån närmare 400 kr.

Exempel 2 – 300 000 kr i lån

Effekten av att slå ihop lån blir givetvis större ju större totalt belopp du löser genom hopbakslånet och skulle du ha totalt 300 000 kr i lån med sämre räntevillkor finns mycket att spara.

I det här exemplet utgår vi från att du har en genomsnittlig återbetalningstid på 5 år på de utestående lånen och att du betalar en ränta på 12% i snitt. Väljer du att samla lånen och får en effektiv ränta på 7,20% kommer besparingen under de fem åren bli över 45 000 kr och per månad sparar du cirka 750 kr. Dessa 750 kr kan du med fördel använda för att betala av på ditt nya lån i en snabbare takt för att bli skuldfri ännu snabbare.