Så här enkelt bidrar du till en bättre värld

Generation X, det vill säga personer födda på 60-talet och 70-talet, betraktas normalt som en cynisk generation präglad av individualistiska idéer, särskilt när det gäller pengar och finanser. Generation Y och Z har emellertid en helt annan syn på fördelning och pengar, och många känner mycket starkt för idén om att det måste vara möjligt att göra världen till en bättre plats. En anledning är att de är uppvuxna med ett ständigt ökande välstånd och därmed känner att de har en skyldighet att dela med sig. Volontärarbete, klassisk välgörenhet, crowdfunding, insamling till matkassar och julklappar, appar för mikrodonationer – generation Y och Z tar alla möjligheter.

Idag är det enklare än någonsin att dela med sig och hjälpa andra på olika sett, även om du kanske tillhör den cyniska och ironiska Generation X eller är en baby boomer (eller köttberget som den tidigare finansministern Per Nuder så elokvent benämnde 40-talisterna). Generation Y och Z har satt ribban och det är bara att följa trenden. Här är några innovativa idéer på hur du enkelt kan bidra till att göra världen till en bättre plats.

Crowdfunding och insamlingar

Ny teknik är en drivande faktor bakom den värld av möjligheter att bidra som nu finns att tillgå. En ny teknik som kan användas med gott resultat för välgörenhet är crowdfunding. Det handlar om att många bidrar med det de kan till ett gemensamt mål.

Egentligen handlar all insamling, till exempel till hjälporganisationer, om crowdfunding, men idag finns möjligheten för alla att skapa egna insamlingar. Numera behöver den som vill bidra med en slant alltså inte nöja sig med att skänka pengar till Cancerfonden, Rädda Barnen eller någon annan stor organisation, utan kan hjälpa till att samla in pengar till i princip vilket projekt eller ändamål som helst. Ett exempel på en webbplats som låter användarna dels lägga upp egna projekt, dels välja bland en mycket stor mängd hjälporganisationer är CharityStorm.

Den som vill förenkla ännu mer för sig själv, men ändå göra en insats, kan använda sig av appen Donera. Det är en svensk tjänst som i princip fungerar som en ”butik” för donationer. Det finns en lång rad organisationer att donera till och man bestämmer själv till vilken man vill bidra.

Share a Meal och andra appar

Med crowdfunding och donationer kan det vara svårt att se exakt hur det egna bidraget gör nytta. En donation till exempelvis Rädda Barnen går ju till verksamheten i stort. För den som önskar få ett mer direkt kvitto på vilken effekt det egna bidraget ger kan det vara mer attraktivt att använda mer specialiserade appar.

En mycket populär app är ShareTheMeal som är skapad av United Nations World Food Programme. I appen finns möjlighet att göra mikrodonationer på så lite som motsvarande 4 kr. Idén är att just 4 kr ska räcka för att ge mat för ett barn under en dag. Med en koppling till bankkort/kreditkort kan dessa 4 kr skickas iväg med bara en knapptryckning. Ett enklare sätt att bidra med något för att skapa en bättre värld finns nog inte. Det finns ett ytterligare antal appar på samma tema i både App Store och Google Play.

En annan kategori av appar är spel som fungerar som datainsamling för forskning. Den mest populära appen i kategorin är Sea Hero Quest. I detta spel ska spelarna styra ett skepp genom nivå efter nivå på ett stormigt hav. Förutom att appen har ett högt spelvärde ger varje spelomgång nyttiga resultat för forskning kring alzheimers. Varje spelomgång ger enligt uppgift motsvarigheten till fem timmars datorsimulering.