Nära pensionen – tänk på det här

Oavsett om du snart har åldern inne för att gå i pension eller funderar på att sluta arbeta lite tidigare, finns det ett antal saker att fundera på. Förutom att tänka ut vad du faktiskt ska sysselsätta dig med på dagarna när du inte längre har ett arbete att gå till finns en rad ekonomiska frågor att hantera. Här är fyra saker att fundera lite extra på. Ju bättre du planerar din ekonomiska situation, desto bättre blir förmodligen din tid som pensionär.

Hur ser din pension ut?

Din pension kommer att komma från en rad olika källor. Det handlar om den allmänna pensionen, tjänstepension som du har tjänat in på en eller flera arbetsplatser, premiepension samt eventuellt eget pensionssparande. För att få en bild av vad du kommer att få i månaden när du pensionerar dig gäller det att du har uppgifter om alla källor. Det kan du ordna genom att använda tjänsten Minpension.se. Du loggar in med bankID eller annan typ av e-legitimation och kan sedan enkelt se vilka pensionskällor du har samt värdet av dem.

Att tänka på noga är exakt när du ska gå i pension. Varje extra år med förvärvsarbete ger nämligen ganska mycket extra i plånboken. På Minpension.se finns bra verktyg att använda för att se hur månadsinkomsten påverkas om du arbetar lite längre.

Hur kommer dina utgifter se ut som pensionär?

När du går i pension får du med största sannolikhet se din månadsinkomst sjunka rejält jämfört med när du arbetade. Hur stor skillnaden blir är individuell, men att du kommer att få hålla hårdare i pengarna är helt klart. Samtidigt är det ofta betydligt billigare att leva som pensionär än som förvärvsarbetande. Utgifter relaterade till arbetet, såsom exempelvis pendlingskostnader och utgifter för kläder, med mera, försvinner. Dessutom har du som pensionär många olika rabatter att dra fördel av så att vardagen kan bli billigare.

Oavsett om du har bara några månader kvar innan pensionen eller kanske flera år, är det en god idé att göra en preliminär budget för pensionärslivet. Du kan också med fördel redan nu skära i de utgifter som kan bli svåra att passa in i din ekonomi som pensionär. Om det ser tufft ut kan du också se till att försöka spara lite extra den sista tiden innan du stämplar ut för gott från arbetet.

Har du dragit på dig en del konsumtionslån de senaste åren kan du se över möjligheterna att teckna ett samlingslån. På så sätt kan du med stor sannolikhet få ner månadskostnaderna. Det kan vara till stor hjälp när månadsinkomsterna minskar. Om behovet av ett samlingslån finns, bör du teckna det så fort som möjligt. Ju närmare pensionen du kommer desto lägre blir nämligen din kreditvärdighet, och det automatiskt.

Vilken risk har du i PPM-fonderna?

Det är inte en särskilt stor del av din pension som du kan påverka själv under de sista åren som förvärvsarbetande. Du kan till exempel endast svårligen öka din allmänna pension mer än mycket blygsamt. Premiepensionen kan du emellertid kontrollera på egen hand och det kan vara en god idé att göra en översyn av ditt sparande i PPM-fonder innan pensionen.

Grundtipset är att dra ner på risken, det vill säga exempelvis byta från aktiefonder till blandfonder eller räntefonder. Skulle aktiemarknaderna vika innan eller i samband med att du går i pension riskerar du nämligen att förlora en del av ditt sparade kapital. Om du vill förenkla allt kring PPM-sparandet kan du välja något av förvalen för olika åldersgrupper i utbudet av PPM-fonder.