Så här ökar du chanserna att få ett samlingslån

Livräddare

Ett samlingslån kan fungera som en livlina för privatekonomin. Om skulderna och de räntor och amorteringar som följer med gör stora hål i ekonomin, kan ett samlingslån vara det första steget för att få skutan på rätt köl igen. Samtidigt är det ju inte så enkelt som att skicka in en ansökan och få pengarna som krävs för att täcka alla skulder utbetalda direkt. Ett samlingslån är egentligen ett vanligt blancolån. Det betyder att alla standardkrav kring kreditkontroll, kreditvärdighet, med mera, ska uppfyllas.

Om du behöver hjälp med ett samlingslån när det gäller att öka dina chanser att få det beviljat, finns ett par saker att tänka på. Vi listar dem nedan med snabba förklaringar.

Ansök med medsökande

All långivning innebär risk för långivaren. Ju lägre risken är, desto större chanser att lånet beviljas samt att villkoren blir fördelaktiga. Ett mycket enkelt sätt att tillmötesgå långivarens önskan om lägre risk är att ansöka med en medsökande. För ett sådant lån har långivaren säkerhet i två personers betalningsförmåga, alltså du och din medsökande.

En variant av att ansöka med medsökande är att ansöka om blancolån med borgen. Den som går i borgen för någon annans lån ikläder sig mer långtgående skyldigheter än vad en medsökande gör, så denna lösning bör betraktas som mindre lämplig om förhållandet mellan dig och din borgensman inte är mycket stabilt (till exempel föräldrar-barn).

Ansöka med betalningsanmärkningar

Har du en betalningsanmärkning blir dina valmöjligheter automatiskt mer begränsade. Samtidigt är möjligheterna att teckna ett samlingslån inte helt minimala. Om du har en eller flera anmärkningar i bagaget från tidigare synder ska du vara mycket noga med att skicka in ansökan endast hos de långivare som uttryckligen anger att en alternativt ett par anmärkningar kan accepteras. I annat fall får du automatiskt avslag och det enda resultatet av din ansökan blir att ansökan noteras i din kreditinformation.

Skicka in din ansökan via låneförmedlare

För att maximera chanserna att hitta ett bra låneerbjudande som dessutom kan matchas med din nuvarande betalningsförmåga och kreditvärdighet, kan du med fördel skicka in en ansökan via en låneförmedlare. Det är gratis och du får automatiskt ett antal redan förhandlade låneerbjudanden att ta ställning till. Det är också troligt, men absolut inte garanterat, att du får den absolut bästa räntan utifrån din situation.