Mobiltelefoner

Att inneha och äga en mobiltelefon är idag en självklarhet. I alla fall för befolkningen i västvärlden. Här finns det stora giganterna Apple och Samsung som för nuvarande dominerar marknaden och gjort sedan tio år tillbaka. Smartphonemarknaden ha exploderat, men kan ett tronskifte vara påväg? Apple har länge varit störst, men faktum är att operativsystemet Android nu har gått förbi och används av dryga 40 % av världens befolkning. Detta i kontrast till iOS som används av knappa 40 %. Resterande består av andra operativsystem.

Ser man istället lite mer åt östvärlden så är självfallet Apple och Samsung också stora. Men här finns det också andra konkurrenter såsom Huawei, One med flera. Huawei är trea i världen sett till storlek och innefattar knappa 10 % utav mobilmarknaden. Så Samsungen är de som håller sig högst upp på tronen efter att ha gått om Apple för något år sedan. Det har varit en lång och tuff kamp men båda är fortfarande vinnare i det hela. Uppstickarna från Kina visar dock på riktigt god tillväxt och kommer att knappa in mer och mer för varje år som går. Så håll utkik på utveckling, snart är det någon annan regent än Samsung kanske?

Solklart är i alla fall när det gäller typ av mobiltelefon att smartphones är det som gäller. Det förekommer fortfarande mobiler av annan typ, men det är inte i jämförbar skala. Utan det är smartphones som gäller och det har varit så sedan 2008 i princip. De verkar vara här för att stanna.