Fallgropar att undvika när du byter bank

byta bank

Att byta bank, eller som det så illustrativt presenterades i en reklamfilm för ett par år sedan, vara otrogen mot sin bank, är något som blir vanligare. Det är särskilt de yngre som väljer att vara mer flexibla i sina val av banker. Genom att ”shoppa runt” bland såväl storbanker som nischbanker och kreditmarknadsbolag finns goda möjligheter att få ner lånekostnader, få högre avkastning på sparande, med mera. Samtidigt finns det flera fallgropar att undvika.

Undvik paketerbjudanden

Det är sedan den 1 januari 2017 inte tillåtet för en bank att kräva att du förbinder dig till att ta del av andra banktjänster för att du ska kunna erbjudas rabatter på bolån. Emellertid kan banken fortfarande erbjuda detta. Du ska vara mycket försiktig med att förbinda dig till att exempelvis teckna försäkringar för bostaden eller bilen eller föra över pensionssparandet bara för att få en lägre ränta. Du blir då fast i en lösning som ger dig minskad flexibilitet och som i längden kan innebära högre kostnader. Tipset är att se varje del i ekonomin som en separat del. På så sätt kan du ha en separat bank för bolån, blancolån, sparande, pension, försäkringar, investeringar, med mera, och med ganska stor sannolikhet skapa en lösning som är helt optimal med tanke på kostnader och avkastning.

Det finstilta

Det är vanligt att banker erbjuder nya kunder rabatterade priser under den första tiden. Det kan handla om allt från lägre boräntor och kostnadsfria försäkringar till slopade avgifter för exempelvis lönekonton och kort. Dessa förmåner är dock inte eviga, och det gäller att du känner till vad den faktiska kostnaden är och när den börjar debiteras. Vad som verkar vara ett alldeles utmärkt val dag 1 kanske visar sig vara en rejält dyr lösning efter ett par år.

Ökad rörlighet

Dagens Nyheter (artikeln ligger bakom betalvägg) har i flera undersökningar i samarbete med Ipsos undersökt svenskarnas benägenhet att byta bank. I undersökningen som gjordes 2012 var det sju procent som hade flyttat över lönekonton, med mera, till en helt ny bank under de senaste tre åren. I motsvarande undersökning för 2017 var motsvarande siffra nio procent. I undersökningen framkommer också att bättre villkor för lån är den huvudsakliga anledningen till att man byter bank.

En anledning till ökningen är att det idag är lättare än någonsin att hitta information om olika erbjudanden. Det gör att det blir enklare att jämföra vad olika banker kan erbjuda.